Πολιτιστικό Πρόγραμμα « Έτος Ερωτόκριτου»


Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, εμπεριέχει διάφορους τομείς της τέχνης, όπως το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις αρχές σύνθεσης, την ενδυματολογία κ.α. Ο συνδυασμός των γνώσεων όλων αυτών, μας βοήθησε στην αναπαράσταση της ιστορίας αγάπης του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.









 Έτσι πραγματοποιήσαμε μία ξεχωριστή φωτογράφιση στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Έτος Ερωτόκριτου». Σημαντική συμβολή ήταν επίσης αυτή του ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ οι οποίοι μας εμπιστευτήκαν πολύ παλιά κουστούμια τα οποία αναδείκνυαν απόλυτα το θέμα μας.
Μαθητές του τομέα φόρεσαν τις στολές τους, μπήκαν στον ρόλο του Ερωτόκριτου,της Αρετούσας αλλά και της παραμάνας. Άλλοι μαθητές ανέλαβαν την φωτογράφιση και την σκηνοθεσία ενώ άλλοι βοήθησαν με τον εξοπλισμό και τον φωτισμό.




Οι εσωτερικές λήψεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους που μας παραχωρήθηκαν από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ και οι εξωτερικές στα γραφικά σοκάκια των Χανίων στη γύρω περιοχή της Σπλάτζιας.  Ήμασταν πολύ τυχεροί καθώς σε όποια γωνία της παλαιάς πόλης και αν κοιτούσαμε, υπήρχε ένα σημείο με σπουδαία αρχιτεκτονική αλλά και ιστορία, που ταίριαζε ακριβώς στο ύφος που αναζητούσαμε για την φωτογράφιση.


Καθώς γυρνούσαμε τα στενά,αναζητώντας σημεία που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίσαμε την κυρία Πολυξένη η οποία καθόταν στην βεράντα του σπιτιού της και παρακολουθούσε γεμάτη χαρά και νοσταλγία τους μαθητές με τις περίτεχνες ενδυμασίες. Όταν την πλησιάσαμε και συζητήσαμε σχετικά με την δράση μας,γεμάτη συγκίνηση που έβλεπε νέα παιδιά να ασχολούνται με κάτι τόσο σημαντικό για την ιστορία του τόπου τους,μας τραγούδησε ένα απόσπασμα από το τραγούδι του Ερωτόκριτου. Όσο έντονο συναίσθημα προκάλεσε στην κυρία Πολυξένη άλλο τόσο και σε εμάς που ήμασταν μέρος της δράσης.





 Ήταν τρομερή η αίσθηση του να φοράμε ρούχα βγαλμένα από εκείνη την εποχή και να αποτυπώνουμε στις φωτογραφίες την ταπεινότητα και την απλότητα των κινήσεων που ερχόταν σε αντίθεση με τα φανταχτερά φορέματα, τα γεμάτα λεπτομέρεια πουκάμισα και τα λαμπερά κοσμήματα.
Μέσω αυτής της αναπαράστασης κατανοήσαμε το πόσο διαφορετική είναι η γενιά μας, τα πιστεύω μας και ο τρόπος ζωής που έχουμε αναπτύξει.


Κείμενο:Μανουσάκη ΑρετήΓ΄Γραφικών Τεχνών
Η ομάδα της Δράσης:
Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Βαρδή Ρία – Γραφίστρια

Μαθητές της Β΄και Γ΄τάξεων του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών:
Ερωτόκριτος: Κιοσές Βαγγέλης Β΄
Αρετούσα 1: Στελιδάκη Δήμητρα Β΄
Αρετούσα 2: Χαιδεμενάκη Αιμιλία Β΄
Παραμάνα 1: ΜανουσάκηΑρετη
Παραμάνα 2: Παπαδάκη Ειρήνη Β΄
Φωτογράφιση: Γδοντάκης Νίκος Β΄
Φωτογράφιση& Σκηνοθεσία: Μανουσάκη Αρετή Γ΄
Βοηθός: Λαδόπουλος Στράτος Β΄

Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Scroll To Top