Ένας κρυμμένος σπουδαίος πολιτισμός


Το Σάββατο επισκεφτήκαμε στην οδό Κανεβάρο  την ανασκαφή στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης. Μας ξενάγησε η κ. Ανδρεαδάκη Βλαζάκη σε ένα σημείο που καλύπτει σχεδόν 5000 χρόνια από την Ιστορία της πόλης των Χανίων.


Με έκπληξη ανακάλυψα ότι στην περιοχή που κάνω βόλτες με την παρέα μου υπήρχε ζωή από το 3.500 π.χ. Για την εποχή που φτιάχτηκε ο οικισμός είχε πολλές ανέσεις. Τα κτήρια ήταν διώροφα με μαγειρείο, φωταγωγό, κλιμακοστάσια και ευρύχωρα δωμάτια. Στα ευρήματα από την ανασκαφή υπάρχει το περίφημο «σφράγισμα του Δεσπότη», το οποίο συγκαταλέγεται αναμφίβολα στα σπουδαιότερα ευρήματα των ανασκαφών της Κυδωνίας. Είναι σήμερα το σήμα κατατεθέν των ανασκαφών του λόφου Καστέλι.
Το σφράγισμα του Δεσπότη
Έπειτα επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο και είδαμε από κοντά τα εκθέματα που μας έλεγε η αρχαιολόγος.  Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το «σφράγισμα του Δεσπότη» και το νεογέννητο σκυλάκι θαμμένο σε αγγείο.



Στο μουσείο είδαμε πολλά αγγεία και σφραγίσματα τα οποία δείχνουν την άνθιση του εμπορίου, της γεωργίας και της κεραμικής τέχνης στην πόλη μας.
Ανακάλυψα έναν κρυμμένο σπουδαίο πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που είχε φτάσει στο σημείο να φτιάχνει κεραμικά για να θάψει το αγαπημένο του κατοικίδιο!



Ειρήνη Παπαδάκη, Κείμενο  (Β' Εφαρμοσμένων Τεχνών)
Βαγγέλης Κιοσές, Βίντεο (Β' Εφαρμοσμένων Τεχνών)
Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Scroll To Top