Μύθοι και θρύλοι της Κρήτης

Οι παρακάτω μύθοι αρχίζουν από την μινωική εποχή ρέοντας προς την σύγχρονη εποχή.
Η γέννηση του Δία

Η Ρέα δίνει στον Κρόνο την πέτρα, Ανάγλυφο 160μ.χ. Ρώμη
Ο  τιτάνας Κρόνος, γιος του Ουρανού και της Γαίας, παντρεύεται την αδερφή του Ρέα, η οποία φέρνει στον κόσμο πολλά παιδιά. Επειδή όμως ο Ουρανός τον έχε προειδοποιήσει ότι θα εκθρονιστεί από κάποιο παιδί του, όπως ο ίδιος είχε ανατρέψει τον δικό του πατέρα, καταπίνει όλα τα νεογέννητα παιδιά του στην προσπάθειά του ν’ αποτρέψει το πεπρωμένου του. Η Ρέα λοιπόν που δεν ανεχόταν περισσότερο να βλέπει ν’ αφανίζονται τα παιδιά της, όταν κατάλαβε ότι έφτασε η ώρα της γέννας, ήρθε στην Κρήτη όπου γέννησε το Δία σ’ ένα σπήλαιο στα βουνά (στο Δικταίο Άντρο στα Λασιθιώτικα βουνά η κατά άλλους στο Ιδαίο Άντρο στον Ψηλορείτη). Την προστασία και ανατροφή του βρέφους ανέλαβαν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι και οι Κουρήτες και η αίγα-νύμφη Αμάλθεια μαζί με τρεις άλλες νύμφες και άλλα πλάσματα της φύσης. Όταν ο Δίας ήταν έτοιμος να γεννηθεί, η Ρέα ζήτησε από τη Γαία να επινοήσει ένα σχέδιο για να τον σώσει, έτσι ώστε ο Κρόνος να τιμωρηθεί για τις πράξεις του ενάντια στον πατέρα του. Ο μύθος αναφέρει πως οι Κουρήτες χόρευαν πολεμικό χορό και χτυπούσαν τα ξίφη με τις ασπίδες τους για να σκεπάσουν το κλάμα του νεογέννητου μωρού.
Στη συνέχεια η Ρέα παρουσίασε στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα, λέγοντάς του ότι αυτό ήταν το τελευταίο τους παιδί κι εκείνος την κατάπιε.

Ο μικρός Δίας τείνει το μπιμπερό του στην Αμάλθεια που αρμέγει την αίγα, Jacob Jordaens 1640

Ο Δίας, η Ευρώπη & η γέννηση του Μίνωα

Η αρπαγή της Ευρώπης, Τιτσιάνο 1561-62
Η Ευρώπη ήταν η όμορφη κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, και της Τηλεφάσσας, αλλά και αδελφή του Κάδμου (ιδρυτή της Θήβας). Όταν ο Δίας μεγάλωσε, ερωτεύτηκε την Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Φοινίκης. Ο νεαρός θεός, τρελός από έρωτα, θέλησε να την κατακτήσει με πονηριά. Τότε μεταμορφώθηκε σε έναν εύσωμο και δυνατό ταύρο, και παριστάνοντας ότι βόσκει πήγε κοντά της. Εκείνη, πλησίασε το ταύρο και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την δύναμη του και την κορμοστασιά του. Μετά ανέβηκε στη ράχη του για να τον ιππεύσει και τότε ο ταύρος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Διέσχισε όλο το Λιβυκό Πέλαγος, ώσπου έφτασε στην Κρήτη. Η κοπέλα κάθισε στη ράχη του κι αμέσως αυτός βυθίστηκε στη θάλασσα και κολυμπώντας έφτασε στην Κρήτη.
Σύμφωνα με μια παράδοση γεύτηκαν τον έρωτα στη σκιά ενός πλατάνου στη Γόρτυνα. Απ’ αυτή την ένωση λέγεται ότι γεννήθηκαν τρεις γιοι: ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς κι ο Σαρπηδόνας. Τους υιοθέτησε και τους ανέθρεψε ο Αστέριος, ο βασιλιάς της Κρήτης, που παντρεύτηκε τη μητέρα τους Ευρώπη.

Ειρήνη Παπαδάκη
Δήμητρα Στελιδάκη (Τμήμα ΒΕ)

Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Scroll To Top