Η ιστορία της Σαλάτας


Οι Ρωμαίοι και οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ανάμεικτα χόρτα με σάλτσα.

Το 1966 το βιβλίο Acetaria: A Riscourse of Sallets και συγκεκριμένα ο John Evelyn προσπάθησε με μεγάλη επιτυχία να ενθαρρύνει τους συνάδελφους του να φάνε σαλάτα με φρέσκα χόρτα. Πλέον από την Ευρώπη και την Αμερική προς την Κίνα και την Ιαπωνία και την Αυστραλία οι Σαλάτες πωλούνται στα εστιατόρια, στα super market και σε αλυσίδες γρήγορου φαγητού.
Η σαλάτα στην Ελλάδα
Όπως είδαμε και στην ιστορία οι Έλληνες είχανε στο τραπέζι τους από την αρχαιότητα Σαλάτες.
Με φρέσκα υλικά που καλλιεργούνται στην χώρα μας έχουμε φτιάξει πολλές Σαλάτες, αυτή όμως που έχει γίνει γνωστή ακόμα και στο εξωτερικό είναι η χωριάτικη Σαλάτα ή αλλιώς Greek Salad !!
Μερικές Ελληνικές Σαλάτες είναι :
Χωριάτικη: Παγκοσμίως αναγνωρισμένη και αποτελείται από ντομάτα, αγγούρι, ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι. Προαιρετικά εμπλουτίζεται με φέτα, ελιές, κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη και ξύδι και για διακόσμηση μαϊντανός.


Ντάκος :  Μια Κρητική Σαλάτα, αποτελείται από αποξηραμένο ή κρίθινο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με ψιλοκομμένες ντομάτες και θρυμματισμένη φέτα ή μυζήθρα.


Τα οφέλη της
Η ντομάτα της μας χαρίζει βιταμίνη C που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μας, όπως και επίσης λυκοπένιο, αυξάνοντας την αντιοξειδωτική της δράση και κρατώντας τον οργανισμό μας μακριά από τη γήρανση και τη φθορά.
Το κρεμμύδι, μπορεί να… μυρίζει, αλλά είναι ευεργετικό για το έντερο, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και παρουσιάζει καρδιαγγειακά οφέλη, μειώνοντας τα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης.
Το αγγούρι είναι ενυδατικό, καθώς αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από νερό, ενώ αν προσθέτετε και πιπεριές, αυξάνετε την ποσότητα βιταμίνης C της σαλάτας σας.
Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ωφελούν την καρδιά με τα καλά λιπαρά τους, ενώ η φέτα της χαρίζει πρωτεΐνη (και λιπαρά) και η ρίγανη άρωμα και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι θερμίδες μιας χωριάτικης σαλάτας μπορεί να φτάνουν περίπου τις 300-400, αναλόγως το περιεχόμενο, προϋπόθεση όμως, αποτελεί να μην βουτάτε… μισό κιλό ψωμί στο λάδι της!!!

Αιμιλία Χαΐδεμενάκη (Τμήμα ΒΕ)

Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Scroll To Top