“Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου”


Μια δράση που ξεκίνησε το 2016 και υλοποιείται και τη φετινή σχολική χρόνια, με πρωτοβουλία καθηγητών και μαθητών του τμήματος Γραφιστικής του  Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και τη συμμετοχή του σχολειού μας ως «συντονιστικό» του προγράμματος για ολόκληρη την Κρήτη.


Το πρόγραμμα ονομάζεται, «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου».  Είναι μια δράση που αγαπήθηκε πολύ από την τοπική κοινωνία της Κρήτης ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της και θα θέλαμε πολύ να αναδειχτεί και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσω του ιστολoγίου. Η εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές και καθηγητές) του σχολειού μας, είχε και θα έχει πολλά οφέλη από την ενασχόληση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα , διότι η δράση την όποια θέλουμε να αναδείξουμε, και η δημιουργία του ιστολογίου, περιλαμβάνει πολλές ενότητες εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου. Εμπλέκει το μάθημα της Γραμματογραφίας, της Ιστορίας της Τέχνης, των Υπολογιστών, του Ελ.Σχεδίου, της Φωτογραφίας, της Γραφιστικής.

Grecs du roi ligatures 1544 - Βεργίκιος-Garamont
Οι μαθητές μας αλλά και οι μαθητές των υπολοίπων σχολείων θα δουν στο ιστολόγιο μας τη βυζαντινή γραφή μέσα από την απαράμιλλη ελληνική γραμματοσειρά Grecs du Roi, που φιλοτέχνησε ο επιφανής Κρητικός λόγιος και καλλιγράφος Άγγελος Βεργίκιος και χάραξε ο Claude Garamont για την αποκλειστική χρήση του βασιλικού τυπογραφείου της Γαλλίας στα μέσα του 16ου αιώνα για την έκδοση κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Συγκεκριμένα δυο από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ο Ερωτόκριτος  του Β.Κορνάρου και η Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση.

Τοίχος ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου
Θα ταξιδέψουν με την ποίηση αυτή, θα ζωγραφίσουν εικόνες που εμπνεύστηκαν από τους στοίχους  αυτούς αλλά και την ιστορία της τέχνης. Θα γνωρίσουν τόπους της Κρήτης μέσα από τη δράση μας, και θα κατανοήσουν πως το ρομαντικό παρελθόν μπορεί να συνδυαστεί και να ταιριάξει με το νεανικό «γεμάτο πληροφορίες ιδέες και εικόνες» παρόν, μέσα από την τέχνη του γκράφιτι και του steet art! Για τους καθηγητές του σχολειού θα είναι μια πρόκληση, μιας που τόσες πολλές ειδικότητες θα εμπλακούν για να δημιουργηθεί κάτι τόσο δημιουργικά σύγχρονο και αισθητικά πολύ ενδιαφέρον!

Προσπάθεια απόδοσης Γραμματοσειράς

Βερυκάκη Όλγα  (Καθηγήτρια - Εικαστικός)
Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Scroll To Top