Στα Χανιά μιας άλλης εποχής - Ιστορία & Τέχνη, Συντήρηση Τέμπλου





Με αφορμή την επίσκεψη του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στην παλιά πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, συνειδητοποίησα πόσο σπουδαία δουλειά κάνουν οι συντηρητές έργων τέχνης οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους πολύτιμα έργα και στην προκειμένη περίπτωση τέμπλα από το  1600π.Χ.



Σίγουρα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς το ότι δουλέψαμε μαζί τους και μας έμαθαν την τέχνη και την υπομονή που χρειάζεται για να αναδείξεις ένα τόσο παλιό έργο. Η ευχαρίστηση που παίρνεις καθώς βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το έντονο χρώμα και τον χρυσό να ξεπροβάλλει κάτω από το παλαιωμένο λούστρο και τα υπολείμματα των κεριών ανταμείβει κάθε λεπτό που έχεις αφιερώσει στην αναπαλαίωση του.


Επίσης, το γεγονός ότι λειτουργήσαμε με εξειδικευμένα υλικά πάνω σε τόσο πολύτιμα έργα τέχνης, μας προκάλεσε μεγάλο δέος διότι το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να δημιουργήσει φθορά στο έκθεμα. Εκτός από την συντήρηση που πραγματοποιήσαμε, είχαμε την τύχη να μπούμε σε ένα μικρό δωμάτιο (παρεκκλήσι) στο οποίο φυλάσσονταν δύο τεράστιοι πίνακες 16ου αιώνα. Απεικονίζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και την Δευτέρα παρουσία με Αναγεννησιακή Βυζαντινή τεχνική. Ειδικά ο πίνακας της Δευτέρας παρουσίας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δικά μας δεδομένα και ήμασταν πολύ τυχεροί. Αντικρίσαμε έργα σπουδαία για την Ιστορία της τέχνης και της πόλης μας.

Αρετή Μανουσάκη ΓΓΡ
Video Editor Νίκος Γδοντάκης  ΒΕ

Share:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Scroll To Top